Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Språkspalten

 

Hur vet man om man ska skriva isär eller ihop flera ord?

Ett mycket vanligt fenomen i dagens språkbruk är det som kallas för särskrivningar, alltså när man skriver isär två eller flera ord som egentligen borde sitta ihop. Idag är det snarare mer regel än undantag att se inlägg på sociala medier, bloggar och ja, även i tidningsartiklar som innehåller just särskrivningar. Det har blivit allmänt accepterat och läsare reagerar sällan, så vida de inte råkar vara språklärare då 😉

Håll pennan rätt i hand!

Hur ska man då tänka för att veta om flera ord ska skrivas ihop eller isär? Ja, det bästa är att säga ordet högt för sig själv. Låter det som ett ord eller som två (eller flera) ord? Testa att uttala ordet sjuksköterska respektive frasen en sjuk sköterska. Märkte du att där blev en längre paus mellan orden sjuk och sköterska i frasen och att pausen blev mycket kortare i ordet? Visserligen betonas båda orden (alternativt det första och det sista ordet om sammansättningen består av fler än två ord) i sammansättningar. Det är just därför det bildas en naturlig paus mellan dem, men pausen är betydligt kortare än i en fras likt den ovan.

Du kanske har sett att vissa sammansättningar har ett bindestreck mellan ordleden, till exempel CD-skiva, tre-årskalas och live-sändning. Detta sker när ett ord sätts samman med en förkortning, ett räkneord eller ett låneord.

Vad gäller för uttryck med prepositioner? Språkrådet rekommenderar att man skriver ihop om den starkare betoningen finns i det första ordet och att man skriver isär i alla övriga fall.  Men ingen regel utan undantag, eller hur? Det finns ord som inte följer dessa regler och som ni kanske redan sett gäller det bland annat orden isär och ihop.

 

 

Skillnaden mellan “de” och “dem”

Många tycker att det är svårt att veta när man ska skriva “de” eller “dem”. Därför kommer här några tips som kan vara användbara.

De är subjektsformen och används således när det handlar om personerna som utför själva handlingen/är aktiva.

Exempel: De lagar mat.

 

Dem är objektsformen och används när det handlar om personer som blir utsatta för en handling (av ett subjekt).

Exempel: Malin tittar på dem. 

Om du fortfarande är osäker kan du använda dig av detta enkla test:

Byt ut de/dem mot hon/henne eller han/honom och ändra sedan tillbaka igen med utgångspunkten att hon/han är subjektsformen och henne/honom objektsformen. De flesta brukar ju veta hur man använder hon/henne och han/honom. Detta kan man dra fördel av!

Lycka till 🙂

 

Till startsidan