Pyssel och lekar inomhus

Stöpa ljus

Här måste alltid en förälder vara med

När man ska stöpa ljus ska alltid en förälder eller vuxen vara med och hjälpa till. Det för att man behöver använda spisen och det kan blir väldigt varmt. Sen är det bar att använda fantasin när det gäller färg, doft och hur dom ska se ut och införskaffa det du behöver. Tänk på att det kan ta lite tid att stöpa då det kan vara både lite pilligt så se till att du har den tiden och stressa inte. Då blir ljusen håliga och ojämna.

Inköp när du ska stöpa ljus

Innan du sätter fart och stöper ljus tillsammans med dina barn behöver du införskaffa några saker:

  • ljusmassa eller ljusstumpar som du sparat
  • ljusvekar
  • pinnar som till exempel blompinnar
  • tyngder
  • pigment om man vill ha
  • ljusdoft om man vill ha
  • kastrull och skål du smälter i
  • former du ska ha ljusen i

stöpa ljus

När det gäller formar som du ska använda så är det lite upp till dig vad du ska använda. Har du konservburkar kan du ta bort etiketten och använda som form. Du kan också använda pappersmuggar som du tar bort när ljuset stelnat. Mjölkkartonger eller glas som det tidigare varit ljus i. Det är bara att ta fram dom former du vill ha.

Man ska ALDRIG smälta ljusstumpar eller ljusmassa direkt i en kastrull utan du ska alltid göra vattenbad!

stöpa ljus

Förbered dina formar du ska stöpa i så att du har en ljusveke i varje. Antingen använder du en tyngd i botten eller gör hål i botten av formen för att veken ska vara kvar. Placera en blompinne eller annat över formen och se till att veken är i mitten av formen.

Värm ljusmassan till 85 grader innan du häller i pigment om du vill ha någon färg på ljusen eller någon doft. Häll sedan i formarna. Blir massan svalare när du rör runt så se till att den kommer i rätt temperatur innan du häller i formarna. Annars kan ljusen spricka.