Spel

Bra med stavning

Ett korsordsspel

Det är bra med stavning när man spelar Alfapet. Om inte så kan man lära sig stavning under tiden. Alfapet bygger på ett annat spel som heter Scrabble och skillnaden mellan dessa två spel är rutorna. I Scrabble är spelplanen femton gånger femton medans Alfapet har en spelplan med sjutton gånger sjutton rutor. Bägge spelen har bonusrutor och i Alfapet finns dom i flera varianter.

Det är kul med stavning

Hur spelar man då Alfapet? Hela spelet går ut på att bilda ord av bokstavsbrickorna som följer med spelet. Om man lägger långa ord får man högre poäng och under tiden man spelar så fylls spelplanen med olika ord. Det blir svårare och svårare att bilda nya ord så det gäller att tänka till.

stavning

Här kommer lite regler och tips

Det första ni ska göra är att bestämma hur många spelbrickor ni ska använda-sex, sju eller åtta stycken. Ju fler brickor ju lättare är det att bilda ord. Skaka om brickorna i tygpåsen som medföljer och sen plockar man upp en bricka en och en och sätter lägger upp på dom medföljande hållarna. Sen ska en utav er också skriva protokoll över poängen. Det sista ni ska bestämma är vilja böjningar som är tillåtna på orden ni lägger. Sen är det bara att sätta fart.

stavning

Den första spelaren lägger ut det ord som hen har bildat av sina brickor. Det kan läggas lodrätt eller vågrätt men den måste ligga på den mittersta rutan på spelplanen. Räkna ihop poängen, skriv upp och ta lika många nya brickor som är utlagda. Nästa spelare ska sen lägga ut ett ord med hjälp av dom bokstäverna som ligger på spelplanen.

Man kan också få bonus om man lyckas lägga ut alla brickor som man har i sin ställning. Spelar man med sex brickor blir bonusen fyrtio poäng, sju brickor femtio poäng och åtta brickor ger sextio poäng. Den bonuspoängen läggs längst ner efter alla poäng och minuspoäng.

Spelet är slut när det är slut på brickor, ingen kommer på några nya ord eller ifall alla spelare har “passat” två gånger.