Spel

Yatzy

Ett roligt tärningsspel

Sällskapsspel är utmärkt att spela tillsammans när det är fult väder, på kvällen eller om man bara vill göra något tillsammans. Då är yatzy ett utav alla sällskapsspel som man kan spela. Man kan var hur många som helst när man spelar detta och det är inte många spel som man kan vara det på. Det gäller att kunna räkna och få så många poäng som möjligt för att vinna.

Klassisk yatzy eller maxiyatzy

I den klasiska yatzyn använder man fem stycken tärningar medans man har sex stycken tärningar i maxiyatzy. Dessutom är det tre stycken nya slag som ingår i maxi. Vill man ha det lite mer avancerat så kan det vara kul att spela maxi. Se nedan under spelregler.

yatzy

Spelregler

För att det ska vara rättvist så ska alla spelare slå en tärning för att se vem som får börja. Är man många så får man bestämma hur det ska gå till om det är fler som till exempel får en sexa. Sedan är det bara att sätta igång med spelet och föra in poängsumman på rätt ställe i rubrikerna i det medföljande blocket. Om man inte har gjort ett eget större. Ordningen behöver man inte följa.

 • Ett par – till exempel två stycken sexor
 • Två par – till exempel två stycken sexor och två stycken femmor
 • Tretal – till exempel tre stycken femmor
 • Fyrtal – till exempel fyra stycken femmor
 • Liten straight – 1, 2, 3, 4, 5
 • Stor straight – 2, 3, 4, 5, 6
 • Kåk – till exempel tre stycken femmor och två stycken sexor
 • Chans – om man inte hittar någon annanstans att sätta in poängen och man räknar ihop alla tärningar
 • Yatzy – alla tärningar är likadana och ger alltid 50 poäng

Dom tre nya kasten i maxiyatzy är :

 • Full stege / straight – 1, 2, 3, 4, 5, 6
 • Hus – till exempel tre femmor och tre sexor
 • Torn – till exempel två stycken femmor och fyra sexor
 • När det gäller den övre delen så måste man ha minst 84 poäng för att få poäng
 • Bonus och yatzy ger vardera 100 poäng

yatzy