Pyssel och lekar utomhus

Barnens egna grönsaker

Det blir roligare när man odlat det själv

Att få i sina barn grönsaker kan ibland vara lite svårt. Men när dom får så, odla och ta hand om sina egna grönsaker brukar det bli lättare. Så varför inte passa på nu när sommaren närmar sig. Ta med ditt/dina barn när du är och handlar. Fröpåsar med grönsaker finns i varenda butik nu där du handlar mat eller blommor. Barnens egna grönsaker behöver inte vara så avancerade, och även om barnen inte tycker om tomater eller gurka så tycker dom att ta hand om något, se att det växer och få ta hand om det själva. Det behöver inte ens kosta så mycket om man tänker efter. Vi försöker lära våra barn att tänka på vad dom slänger, vad som kan återanvändas och var allt ska kastas.

Barnens egna grönsaker i äggkartongen

Man behöver inte köpa en massa dyra såplattor eller annat man sår i om man ska så mycket. En äggkartong, lite jord och frön som barnen har valt är det enda som behövs. Paprika, tomat, gurka är något som både växer snabbt och är enklast att ta hand om.

Barnens egna grönsaker

Om man inte vill så grönsaker

En sak som var väldigt populärt förra året var att odla popcornmaj. Jag tror att det är många som kommer att göra det i år också. Dom växer snabbt och beroende på hur många man lägger i sin kruka ju högre blir dom. När dom senare i slutet av sommaren blir lite tråkiga var det många som förra året började fläta sina höga blad och lämnade dom yttersta bladen fria. Då kommer det att se ut som en palm. Jag har satt en del popcornmajs och ska sätta lite fler. Dom växer så fort upp.

Barnens egna grönsaker

Vem tycker inte om majs?

Majskolvar är gott att grilla på sommaren. Så varför inte odla majsplantor själv. Det som är viktigt är att läsa påminner fröpåsen så att det inte är “dekorationsmajs” för dom kan man inte äta. Plantan ser mycket tråkig ut från början, men när det blir längre och starkare ska den sättas i rabatten eller i en större kruka så växer den sakta men säkert. När sedan kolven börjar komma går det ganska snabbt, och när bladen runt kolven börjar torka till så är majsen klara att tas. Dom är mycket enkla att odla och också för barn.

Barnens egna grönsaker