Inomhuspyssel och lekar

Kalaha är ett spel för alla

Det finns för alla åldrar

Att spela spel är något som man kan göra i alla åldrar. Det finns spel ända ner från fyra års ålder och uppåt. Spel är något som är bra att ha hemma om man har barn som inte är allt för sjuka. Sen kan man självklart spela spel när som helst. På kalas, på regniga dagar, men också vid tillställningar som middagar och träffar. Många spel kräver att man är flera stycken för att det ska vara kul och för att det ska gå att spela. Kalaha är ett enkelt spel som man spelar två stycken och kan till och med vara spännande och ändrar sig ganska snabbt under spelets gång.

spel

Kalaha – ett spel för två

I dom flestas mun kallas detta brädspel för Kalaha, men kan också kallas för Mancala. Den består av en spelplan med sex stycken små skålar till två personer. På varsin sida finns det två större skålar. Under spelet ska man flytta stenarna som följer med spelet från sin egna sida till den större skålen på höger sida. Det gäller att få så många stenar som man kan i den skålen.

Man börjar med att lägga ut kulorna i dom små skålarna och det ska vara lika många i varje skål, vanligtvis tre stycken. Bestäm sen vem som ska börja genom lottning eller slag på en tärning. Sen är det bara att sätta fart att spela. Ligger det tre stycken stenar i skålen flyttar man dom en och en åt höger i sina egna skålar. Man lägger även i den stora skålen. Man lägger inte i den stora skålen som tillhör den man spelar mot. Hamnar den sista stenen i sin egna stora skål får man göra ett drag till, men hamnar den sista stenen i en tom skål på sin egna sida och det finns stenar mitt emot tar man både den sista stenen och dom stenar som låg mitt emot och lägger dom i sin stora skål.

 

spel

När en spelare inte längre har några stenar kvar att flytt är spelet slut. Då får den man spelar mot flytta alla stenar som finns kvar i sina små skålar till sin stora skål. Den som har flest stenar i sin skål har vunnit.