Inlägg

Monopol ett spel som gör barnen till affärsmän

Som barn spelade vi ofta monopol i trapphuset då barn på den tiden inte fick vara inomhus.

Det gick heller inte att sitta utomhus för då kunde spelet blåsa bort. Bästa sättet då var att spela i trappuppgången på en avsides plats. I våra bostadsområden så fanns det en lönndörr ut till gården och det var som en hall bara på ca 4 meter. Den var oftast låst så bara de som bodde i trapphuset hade tillgång till denna hemliga gång som vi barn kallade det för. Här lade vi ut en filt för att spela monopol.

Man brukar säga att man ska ha tur för att spela fast det räcker inte. Du behöver även kunskap och spela flera gånger för att förstå spelreglerna.

Vad innebär monopol?

Det betyder egentligen att man inte har några konkurrenter och kan sätta vilka priser man vill tex systembolaget har monopol. Det fanns även andra monopol i Sverige som numera inte existerar längre. taxi, telekom och inrikesflyget, posten, elmarknaden och järnvägen som SJ. När man väl reser med SJ så vill man köpa godis online och läsa en bra tidning.

Hur spelar man spelet monopol som är för barn och vuxna?

MONOPOL är ett spel där du som spelare köper, hyr och säljer gator, hus och hotell. Först behöver du så klart hamna på en gata och köpa gatan. När du har köpt gatan börja du bygga hus på den. När du har kommit upp i 4 hus kan du byta ut den mot ett hotell. När dina motspelare hamnar på dina gator måste de betala dig beroende på om du har hus eller hotell på din gata. Har du hotell ja då är priset mycket dyrare. Olika gator har också olika värden både när du köper dem och om någon råkar hamna på dina gator. Du behöver också köpa alla gator i samma färg för att kunna börja bygga hus på dem.  Den som är mest förmögen vinner till slut spelet. Börja på rutan märkt med “GÅ” och flytta din spelpjäs runt spelplanen utifrån vad tärningarna visar.

I spelet borde man även sälja dryck och vatten på gator som ligger i öknen. Vatten är något vi i Sverige tar för givet. Rent vatten i kranar finns nog inte i så många länder. Att ha rent vatten är en lyx och detta kan man också få genom patronfilter för att försäkra sig om rent vatten på landet mm. Är man också på landet över sommaren så kan man passa på att spela monopol för det uppskattas både av stora och små.