Inlägg

Välj rätt barnvagn: Köpguide för förstagångsföräldrar

Det kan vara särskilt svårt för förstagångsföräldrar att välja en barnvagn till sin nya baby. En barnvagn är trots allt ett inköp som du inte bör ta för lätt på, eftersom de ofta är väldigt dyra och samtidigt ska transportera ditt barn på ett tryggt och smidigt sätt. En barnvagn kan därför ses som en investering för såväl dig som ditt barn. 

Liggvagn, sittvagn eller duo/kombivagn? 

I princip finns det två olika huvudtyper av barnvagnar att välja mellan, nämligen ligg- och sittvagnar. Liggvagnar är utformade för nyfödda barn och barn upp till cirka åtta månader. Som namnet antyder är det en vagn där barnet kan ligga platt. 

En sittvagn är en barnvagn som ditt barn kan sitta ordentligt i och bör därmed först användas när barnet är 6-8 månader gammalt. Denna vagn används vanligtvis i många år tills barnet helt enkelt är för stort för att sitta i en barnvagn. 

 

Duo-/kombivagnen är, som du säkert har förstått, en kombination av ligg- och sittvagnar. Sätet kan alltså justeras så att barnvagnen kan användas från det att barnet föds tills det inte längre behöver åka runt i en barnvagn. Duobarnvagnen har separata sitt- och liggdelar som kan användas efter behov, och kombivagnen består istället av en barnvagn med en bärbar babylift. Besök https://www.kopbarnvagn.se/sv/artiklar/bugaboo/index.html om du vill läsa mer om och se några prisvärda duo- och kombivagnar. 

 

Underlag spelar stor roll 

När du väljer en barnvagn är det viktigt att tänka på vilket underlag som vagnen kommer att köras på. Hjulen spelar trots allt en viktig roll när det gäller stabilitet och säkerhet, men också för plånbokens skull.  

 

Plasthjul slits till exempel ganska snabbt, vilket kan göra att du måste byta ut dem efter något år. EVA-hjul sladdar lätt när snön har lagt sig, vilket gärna ska undvikas. Vissa hjul är fasta och andra är svängbara, vilket också bör tas i beaktning innan du genomför ditt nya köp.  

 

Sedan finns det de som vill ha lite mer flow i livet och kombinera åkturen med sitt barn med jogging. Då måste du naturligtvis välja en vagn med stora hjul och fjädring som gör turen bekväm för ditt barn. 

Handtaget måste fungera för dig 

En annan viktig faktor att tänka på innan du köper en vagn är att välja ett handtag som fungerar för dig. Du vill kunna bege dig ut på långa promenader med barnvagnen utan problem. Helst ska du välja en vagn med knäleds- eller teleskophandtag eftersom du med dessa kan justera höjden så att den passar dig ergonomiskt. Om det är möjligt föreslår vi att du provar några barnvagnar i en butik för att få en känsla för handtaget. 

Hitta en bra barnvagn för dig och ditt barn 

Barnvagnar är dyra inköp, men de är också investeringar som kan användas i många år framöver. De är trots allt viktiga verktyg för att ditt barn ska få frisk luft, men även för att du ska få in motion i din vardag. Även om det kan vara svårt att tänka på sig själv när ett litet barn plötsligt kräver all uppmärksamhet, är regelbunden fysisk aktivitet livsviktigt.